Tuesday, October 5, 2010

Jlajah Dendang Anak (Trangganu-Siak-Pelalawan) : Hari Empat

Pagi hari sudah terbangun awal oleh hamba, walaupun badan terasa masih lesu lagi namun mata sudah tidak boleh dipejamkan lagi.. cemburu melihat sahabat yang selainnya beradu. akhirnya hamba berputus untuk mengarangkan catitan hari sebelumnya bagi tujuan perkongsian kita semua dalam jlajah memartabatkan bangsa sebagai satu kota kepada agama.

Hari ini ada satu hal yang paling istimewa buat hamba, bagi diri hamba, ia adalah satu dalil mengapa nama Dendang Anak itu perlu "Anak" yang didendangkan. Orang sering bertanya kepada diri hamba, kenapa Dendang Anak? bukan Dendang Ayah, Ibu, Adik, Abang atau Kakak?
mengingatkan hamba pada jawapan yang pernah dijawab oleh Yang Dipertua Dendang Anak waktu tahun 2008, World Music Festival, di Pulau Pinang bilamana sidang akhbar menanyakan soalan yang sama. Jawapan beliau ringkas, "because we are the children of the world"(adalah kerana kita adalah anak kepada Dunia)..
huraiannya penuh makna, baik yang tersirat atau yang tersurat..
Perancangan untuk mengadakan sedikit majlis di Sekolah disini ditunaikan, terima kasih diucap kepada Pak Abdullah Qahar, Pengetua atau Bapak Kepala Sekolah Dasar N02.
Pagi hari tlah datang beliau dikamar hamba, dan menceritakan serba sedikit tentang sekolahnya itu. Dan usaha utama beliau adalah untuk membiayai anak-anak yang susah agar mendapat pembelajaran dan layanan yang sama sepertimana yang selainnya.

"Utamanya adalah seni dan budaya. Itu harus dinaikkan tinggi. Biar apapun itu keutamaan kami."

sambung beliau, terharu pun ada memeluk dada tatkala mendengar kata-kata beliau.
Dan yang menariknya adalah cara pembelajaran muzik mereka tidak lagi bermula dengan baluk namun chords dan apa didengari.. Disitu datangnya persamaan kami. Kerana kami fikir, muzik layak lahir dari hati. Kamu dengarkan alunan itu, layankan ia, dan lantunkan ia sepertimana kamu menunaikan hak hati itu. Kemudian suarakan apa yang selama ini dikeluhkan baik yang gembira ataupun yang hiba. Tetap muzik itu menjadi suatu kejadian yang tidak berbentuk namun dirasai sedalam-dalam mana ia diterima.

Tiba disekolah tersebut, berpuluh-puluh anak-anak sekolah rendah berpusu-pusu mengerumuni bas sebelum kami turun, dan dileraikan oleh guru-gurunya untuk memberi laluan kami ke pentas kecilnya..

Kami dirai dengan 2 persembahan pembukaan oleh anak sekolah tersebut, persembahan pertama adalah lantunan syair berkenaan Sejarah Siak. Sungguh merdu, hamba sendiri terkedu tidak dikecualikan oleh sahabat-sahabat yang lain pada raut wajah masing-masing.. Sangat mendayu-dayu dan mengulik perasaan.
Persembahan kedua adalah dari seorang adik ini, darjah 3 yang sudah pandai bermain guitar sepertimana orang dewasa bermain diikuti dengan nyanyian..
tiba giliran kami dibuka oleh Nadhim selaku juru-juru atau tukang karut kita bersama lawak "Nasi apa yang tak boleh dimakan?"..dan jawabnya sendiri "Nasihat"..
menggamatkan suasana dengan hilai tawa anak-anak kecil disitu.

Gema Takbir bergema lagi,diikuti Adik Berbaju Bunga, Kecintaan, Nilai Dunia yang dinyanyikan oleh Nadhim sendiri, Bunga Idaman dan Lautan Kasih sebagai penutup atas dasar harapan kami untuk terus menjalinkan hubungan yang lebih erat di antara kita semua.

selesai itu maka kami bergambar pula, diikuti dengan salam-bersalaman dengan kanak-kanak sekolah dan juga guru-gurunya sebelum kami lanjutkan perjalanan ke Pentas Utama untuk ujian suara dan bunyi juga sedikit latihan bagi acara malamnya.
Setelah lengkap semuanya disebelah petang, kami pulang untuk bersiap mandi dan makan sementara menunggu acara bermula.

1930 jam kami terus bergerak dengan bus ke Pentas, kerana pada malam ini kami tampil untuk acara pembukaan, diikuti lomba(pertandingan) syair, tarian dan nyanyian.

2130 jam ketibaan Orang Besar Siak, Yang Dipertua Dendang Anak naik ke pentas mengiringi. Ucapan dari Orang Besar Siak memberikan sedikit "sentapan" atau "kejutan" kepada rakyatnya, didalam ucapan beliau ada berkata:
"....Dendang Anak dari negeri Terengganu Darul Iman dan Siak adalah SAHABAT, oleh kerana sebenarnya menurut sejarah Makam Sultan Siak ke-6 dari 10 yang bermakamkan di Dungun, Terengganu."

..menunjukkan bahawa hubungan diantara Riau telahpun terjalin kuat bermula sejak dari zaman dahulu yang bernama Sultan Yahya Siak yang ditempatkan di Kampung Che Lijah, Dungun sebagai makam terakhir baginda.(boleh dilihat: )

hmm..pendapat anda, bagaimana didalam menelaah catitan hamba yang kurang seberapa ini? sedar atau tidak sebenarnya dengan sekadar berseni pun sudah cukup membuat kita makin berminat untuk menyusuli sejarah.
untuk bahan fikir bersama, adakah benar dengan hanya berbalas pantun sahaja dapat menolak perbalahan atau perperangan?..insyaAllah bakal menyusuli catitan hari ke lima.

ڤادوکا