Monday, July 11, 2011

Jelajah Dendang Anak (Terengganu-Padang Panjang) : Hari Satu

Asslamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh,

setelah hampir sebulan suntuk Dendang Anak disibukkan dengan persiapan untuk membantu para pelajar College PTPL Kuala Terengganu menjelang acara perasmian persatuan atau "Club Versatile".
Jemputan kami terima kali ini datangnya dari Bhumi Padang Panjang, sebuah daerah yang letaknya dihujung Sumatra Barat, Indonesia.

awalannya, adalah hamba menyangkai bahwa dengan pelbagai ikhtiar dan usaha untuk mendapatkan peruntukkan agar sampai lah kesana itu tidak menjadi.
dengan tiada disangka bahwa nusrah yang dikurniakan oleh Allah taala itu tiadalah diduga.
sehari sebelum acara tersebut, maka bersegeralah dariantara kami bersiap untuk ke lapangan terbang Kuala Lumpur..

Rabu, 6 hari-nya didalam bulan yang 7 pada tahun 2011.
Jam 0130 pagi kami bergegaslah dari Istana Seni, Kuala Terengganu.
walaupun keadaan agak kelam kabut, dan ticket penerbangan kami tepat jam 0830 pagi hari itu juga maka kami bersama pengangkutan kami yang 2 bergerak menuju bandar-udara LCCT.

sekitar jam 0640 pagi sampai lah kami, suasana sibuk yang sememangnya selalu lah kadarnya di mana-mana bandar udara,
ada yang hendak ke timur, ada pula hendak ke barat..kemana-mana sahaja lah tujuan mereka.
sementara ketibaan kami disambut oleh Angah & Mi Sawo yang juga akan ikut serta Jelajah kali ini.. Bagi mereka, ini seperti "Balik-Kampung" oleh kerana mereka juga adalah antara orang-orang Minang.

hal yang paling menyedihkan kami semua adalah didalam keadaan kelam kabut tersebut, passport Panji lesap dan hilang entah dimana letaknya. maka ditangguhlah akan dirinya untuk bersama didalam perjalanan ini. Tinggal-lah Aduka, Arjuna dan Indra sahaja dari Halqah Gendang kami.

oleh kerana hamba diberi amanah menjaga barang pribadi sahabat-sahabat lain, atas diri hamba-lah dipersalahkan dalam hal ini.

penerbangan yang sepatutnya jam 0830 pagi ditangguh kepada 1015 pagi.. maka kemudian kami turun-lah lagi dari pesawat tersebut kerana ada sedikit masaalah yang tak dapat dielakkan. penantian pendek menjadi panjang, dan berada didalam kadar tersebut hamba jadi terfikirlah akan apa agaknya rencana yang tersedia buat kami setibanya disana..

yang hamba tahu, Padang Panjang itu antara tempat sejarah usul "urang Minang".
yang lebih awal dari penubuhan Negeri 9 yang terletak di Tanah Melayu.
dan acara bertajuk "Festival Serambi Mekah" ini diadakan secara tahunan, yang ambe kira ia adalah salah dari satu usaha mengangkat martabat seni budaya yang memuji dan memuja Tuhan yang maha Esa. Jika dimengertikan Serambi itu tempat menyambut tetamu dan Mekah adalah tempat suci buat mereka yang meyakini dirinya adalah yang Islam kemudian berIman.

celoteh diri hamba bersama sendiri buatkan mata terlena, sa-hingga dikejutkan oleh sahabat agar segera naik ke pesawat.

maka terbanglah angkatan Dendang Anak menuju bhumi "urang Minang"...

beberapa jenak ketika sebelum pendaratan, sudahpun kelihatan tersergam indahnya pemandangan serba asli dan terperlihara..
bumbung rebung rumah minangkabau berkeliaran bak tanduk kerbau.

"itu pengibaratan orang Minang dahulu akan prahu Nuh alaihissalam yang pernah datang ke puncak gunung ini bagi tujuan mengembalikan kembali kehidupan setelah banjir besar.."
tenang disapa Yang Dipertua Dendang Anak.

lantas hamba teringat pada kitab yang bertajuk Sejarah Sumatra yang dikarang oleh William Marsden yang ada mengisahkan hal ini berdasarkan bukti dan kesan-kesan peninggalan orang terdahulu..

dari Bandar Udara Minangkabau maka kami disambut oleh urus-setia Pariwisata Padang Panjang yang tlah pun menantikan kami sejak awal pagi lagi. Kami singgah di sebuah kedai didalam perjalanan tersebut, "Jus Apokat" yang jadi kegemaran sebahagian besar sahabat-sahabat..

selesai itu maka berjalanlah kembali menuju Rumah Gadang, dan disitu kami dibawa bersilaturahmi dengan Kepala Urusetia maka lebih terjalin lah kemesraan itu apatah lagi diraikan pula dengan hidangan Nasi Padang. kami yang sudahpun bergadang atau tidak tidur seharian kerana perjalanan panjang dari Terengganu ke Bandar Udara,Sepang sangatlah cerah kelihatan sebelum ataupun sesudah taam..

acara seterusnya dibawa kami ke ruang penginapan yang terletak lebih kurang beberapa batu dari Pengkalan atau "Kompleks" Rumah Gadang itu. Sesampai disana maka adapun pergi mandi dan bersiap untuk pergi mengadap wakil Walikota Padang Panjang, di Pejabat Walikota. dan sebermula kata-kata bermadah indah akan bahasa berbau Minang namun Melayu memberi pemahaman yang jelas betapa suka nya wali kota dan semua pengurus setia Padang Panjang bagi mengadakan dan sanggup bersusahpayah demi menjayakan Festival Serambi Mekah 2011 yang diadakan sebagai acara tahunan.

manakala ucapan ringkas dari Yang Dipertua Dendang Anak yang bermukadimahkan pengenalan setiap ahli Dendang Anak dan menyampaikan salam dari kerajaan Terengganu. serba sedikit penerangan atas nama Dendang Anak dan perjuangan Dendang Anak yang begitu ingin mengembalikan kegemilangan budaya yang meragakan kembali kesemua suku-kaum Bangsa Melayu dizaman anak cucu kelak.

walaupun banyak kata hendak disampaikan, namun begitu waktu yang ada begitulah cemburu dengan perjumpaan yang murni ini, dan bersalaman lah antara kami kemudian berangkatlah ke Lapangan atau tapak persembahan Festival Serambi Mekkah.

udara dingin seperti "Cameron Highlands" di Pahang dan pemandangan sepanjang perjalanan hamba saksikan sungguh aman, tenteram dan menelan segala macam kekusutan yang ditanggung.
"Alangkah enak andai kita dapat lama disini dan menyelami alam Minangkabau ini"..bisik hamba sendirian.

tidaklah lama sa-telah itu maka turunlah berpijak dua blah kaki di samping "medan" prang kami..sementara menunggu siap acara yang sedang berlangsung berlegaran lah sahabat-sahabat disekitar tapak tersebut. adapun yang dapat kawan baharu dan adapun dapat pengetahuan yang baharu, itulah kenyataan yang paling dasar dalam tiap kelana ditempatkan..

dan sesi cuba suara kami berlangsung, Malam Seribu Darjat dan WajahMu diputus oleh Yang Dipertua bagi mendapatkan keserasian yang beliau kehendaki diatas suasana..belum lagi apa-apa, sekitar pentas sudah dipenuhi masyarakat Padang Panjang dengan riak wajah yang ingin tahu apakah yang dibawa oleh orang dari Terengganu ini..menurut pandangan hamba dari atas pentas, begitulah gayanya..

selesai sebelum Azan Maghrib dilaungkan, maka pulang lah kami ke penginapan dan bersiap kerana malam itu kami akan membuat persembahan.

penatnya bukanlah kepalang, namun itulah Dendang Anak dan selama ini kami diajarkan, bersusah payah kerana kami bukanlah "artis" yang dibahasakan zaman ini namun adalah "orang seni"..maka dengan ketawa dan suka itu maseh setia bersama, bahkan yang tiadapun disedari adalah kemesraan yang dijalinkan antara kami, disebabkan hanya sebahagian kami terpisah selama di tanah Melayu kerana tugas masing-masing, pertemuan ini bahkan merapatkan dan memperkuatkan lagi hubungan yang berada atas nama Persahabatan..

Pakaian yang dikena akan malam tersebut adalah Hitam-Puteh, Lambang "Orang Terengganu".
berangkatlah kami kemudian menuju tempat yang tadinya kami tlah kunjungi, baharu sekerat jalan, kami terpaksa turun dan berjalan menuju ke pentas, kelihatan dari kedudukan hamba paling belakang sekali sangat gah.
Sepertinya benar kisah-kisah dahulu dimana orang-orang Melayu masuk dilautan manusia yang rata-ratanya sudah tidak lagi memakai pakaian bangsa mereka. Tiba ditepi pentas kami dibawa ke belakang pentas kerana maseh ada 2 persembahan pembukaan sebelum persembahan kami.

Sungguhpun pendengaran hamba sudah kurang mungkin disebabkan kepenatan, dari belakang pentas dapat didengari permainan alat-alat muzik yang enak bunyinya, hingga kedip mata adakalanya terpejam lelap seketika tanpa disedari..

Tiba giliran kami maka sebelum naik, Yang Dipertua memperingat akan kami semua dengan tujuan asal kedatangan, agarnya penyampaian itu tidaklah seperti berbohong ataupun serba kosong dikepala, Niat hingga Matlamat dibentang secara ringkas dan bersalamlah kami yang bersegera naik untuk tampil dihadapan "Urang Minang"..

Muqadimah awal seperti biasa dimulakan oleh Nadhim, juru-juru yang juga menggantikan tempat sahabat kami Pitung yang tak dapat bersama.

Maka sebermula itu Nazam dan Selawat Dzalim diudarakan,
diikuti Ulek Mayang..sebagai pesan dari Terengganu diakhiri dengan lagu Puja Puji.
menjadi kekaguman bathin hamba ketika beraksi diatas pentas itu adalah melihat sahabat-sahabat yang penat namun maseh punya tenaga yang baki juga dikorbankan demi persembahan yang paling terbaik ingin ditampilkan.
serba kurang kami dengan ketiadaan penyanyi utama, Bathin ataupun Wira atau Kasturi ditampung oleh suara Penghulu yang bermain Guitar yang dipinjamkan oleh orang Padang Panjang(kerana Guitar Penghulu tlahpun patah, barangkali ketika dibanting oleh pembawa bagasi waktu di Bandar udara tadi..wallahualam) dan paduan suara Tajul, Pendita dan Putra maseh membantu menyokong penyampaian suara hamba yang sememangnya sumbang.
sekilas lagi tatkala menunggu giliran lagu Puja Puji dimulakan, terpandanglah di mata hamba betapa kurangnya bilamana tiada pemain Rebana yang kedua-duanya sememangnya besar badanya..Makhdum di tinggalkan di Melaka manakala Panji pula kerana tercicir passportnya. Tinggal-lah Arjuna,Indra dan Aduka.
serba kekurangan kami sebegini buatkan hamba bertambah kagum dengan kesungguhan masing-masing..dan tak lupa bahwa yang memandu kereta dari Terengganu ke Kuala Lumpur itu pun antara kami yang berada diatas pentas tersebut juga.

Alhamudlillah wa Astaghfirullah,
maka tamatlah persembahan pra-tatap Dendang Anak pada hari pertama.

turun kami dari pentas, Pak Ibrahim dan keluarga berserta Inong atau Imah yang kami kenali sejak persembahan di Kerinchi dan Pelalawan tahun yang selepasnya.. dan apatah lagi setelah itu Urusetia mengajak kami untuk duduk bersama Walikota dan orang-orang pejabat Walikota di tengah Lapangan menyaksikan beberapa persembahan yang disediakan untuk malam itu.

selesai acara itu maka pulanglah kami dan berehatlah secukupnya menunggu Hari Dwa.
sementara hamba mencari titik noktah bagi mengakhiri hari ini dengan penuh kesyukuran,
diatas pertemuan Ya Wajid, Khamis, Hari Tujuh bulan Tujuh tahun dwa ribu sarathan usianya..
dibawah kekurangan adanya, mohon maaf.

ڤادوکا