Friday, July 15, 2011

Jelajah Dendang Anak (Terengganu-Padang Panjang) : Hari Dwa

Asslamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh,

hari kedwa diimbas akan ambe pada awal kedatangan kelmarin,
jejak kaki di Bhumi Minangkabau sememangnya tiada dirancang, jika baharu dan sebelum ini tlah dwa dunia kami jelajahi iaitu Pekan dan Negeri Sembilan yang menyentuh perihal kebendaharaan dalam menjamin adat sebagai martabat bangsa terutamanya..

bagi diri hamba, tugas yang disandang sebelum kedatangan kami kesini, adalah sebulan suntuk membantu persiapkan Theater Muzikal atau pementasan lakonan dalam bentuk tarian melibatkan para pelajar Institute Pengajian PTPL Terengganu.
yang rata-ratanya mengisahkan bagaimana usaha Agama Islam itu bertapak di Nusantara.
Bagaimana Islam diterima oleh masyarakat yang begitu kuat mengamalkan budaya Hindu atau Buddha ketika itu.

Maka berperanan besar lah kira-nya yang menyatukan mereka itu sudah tentu-tentunya Ulama, seperti mana yang sudah dilaksanakan oleh Tok Ayah atau Sharif Muhammad Al Baghdadi suatu ketika dahulu dalam mengislamkan Merah Silu, hingga ditabal akan baginda itu Sultan Malik ul Saleh, yang akhirnya bermaqam di Lhokseumawe, Aceh Darul Salam.
Sementara kemudiannya andaikata ada dari kita mengikuti akan kesah tersebut, didalam Pemerintahan Melayu itu ada Bendahara namanya, sang penyimpan mohor-mohor besar, serta ketua adat yang kemudian meletakkan usaha Adat ditempatnya, Budaya ditempatnya, Bahasa ditempatnya, Agama ditempatnya..inilah antara tugas penyediaan diri Bendahara.
didalam erti Agama..Bendahara itu-lah Ulama. dalam istilah Bangsa..Ulama itu-lah Bendahara.
kerana itulah namanya Benda-Hara. Barang Bangsa adalah barang Nyata, yang nampak pada cara laku, cara berlagu, cara berbahasa atau cara khas untuk ber Agama.

sementara barang Agama pula, diri sebagai Ulama perlu tetap dengan persamaan, menekankan maksud penyatuan didalam perlaksanaan bertertib, berbuat sesuatu dari keputusan Syuro, atau berbahasa "Hamba" kepada diri sementara Tuan kepada pihak kedua atas maksud memuliakan sesiapapun didalam mendidik sifat "Hamba" kepada yang Khaliq.

demi-kian maka tukang chatit berhenti seketika bahagi mengkhabar akan Sejarah hari ini dimana perpisahan antara keluarga Ku Ibrahim dan keluarga, oleh kerana terpaksa beransur pergi meninggalkan kami untuk kembali ke Pekan Baru kerana anak-anaknya sudah mulai bersekolah esoknya.

tatkala kemudian itu kami pula yang dijemput oleh urus setia Padang Panjang untuk berpindah tempat kerana penginapan kami itu sudah ada yang ingin masuk bermalam disitu.
maka berkemas-lah antara kami semua dan bergerak-lah bersama barang kelengkapan kami itu 13 orang kesemuanya menuju ke Rumah Gadang, dimana hamba difahamkan kita akan berkunjung tiba buat kali ke dwa dan langsung menginap disana selama 2 hari bakinya.

risau bergaul akan rasa gembira didalam Hati hamba,
kerisauan itu datang bilamana perkhabaran kurang enak dari Ku Ibrahim yang sedang diuji perjalanan dengan kerosakkan kenderaan ditengah perjalanan. Gembira hamba pula oleh kerana suasana yang dingin bakal kami bermalam di Rumah Gadang itu dimana Hamba turut diberitahu oleh orang disitu waktu pertemuan pertama, adanya kitab-kitab lama karya perawi dizaman awal Masyarakat Minangkabau ini wujud..

oleh kerana perjalanan untuk kesana itu singkat sahaja, maka sampai-lah kami disitu dan diangkut keluar lah akan barang kelengkapan kami ke belakang Rumah Gadang tersebut.
adapun yang berehat..mereka berehat, adapun yang sibuk bermuzakarah dengan Yang Dipertua, maka bersoal-jawab lah akan pelbagai kesah yang ada oleh kerana Yang Dipertua itu banyak ilmu orangnya yang juga tiada kedekut menjawab walau sepatah bicara sahaja.

Kira-kira petang tersebut datang lah Dede, antara urus setia kami yang baik orangnya, wanita yang lahir di bhumi Aceh Darul Salam.. dan dibawa kemari sa orang gadis kecil manis senyumnya, melampai dan kurus orangnya.
"dia ini ponakan(anak saudara) Dede, yang kelmarin itu juara Lomba Lagu Minang(jika tidak silap hamba)"
dengan nada rendah sambil menunduk kebawah sahaja kerana malu, dikenal kan lah namanya Sillaturahmi atau panggilannya Sil.

Maka kami berkumpul lah dihadapan rumah kami diantara Rumah Gadang, dibawah pohon rendang ditengah waktu tengah hari menuju ke petang sememangnya aman rasanya kerana cuaca disini begitu dingin kerana kawasannya pun ditanah tinggi dikelilingi gunung serta bukit bukau.
Yang Dipertua memutuskan lagu Gurindam Jiwa sebagai lagu gandingan antara kami dan Silaturrahmi.
oleh kerana Bathin kurang sehat dan tiada dapat bersama kami untuk jelajah kali ini, maka Hamba bergantilah tempatnya walaupun menyedari benar suara yang tiadalah semerdu Bathin yang Hamba sendiri kirakan itu Kurniaan Istimewa Allah taala bahaginya selama 12 tahun usahanya, begitu banyak lah kurangnya namun Hamba tidak sekali-pun berputus asa didalam mengusaha akan yang terbaik demi Dendang Anak dan Rakyat Padang Panjang untuk malam esoknya.

sesudah beberapa jangka masa berlatih, Silaturrahmi sudahpun berjaya menangkap dan membiasa akan dirinya bersama lagu kami. Apatah yang molek sekali rupanya bilamana garapan yang bakal dinyanyikan olehnya itu diubah sedikit didalam bahasa Urang Minang, cantik benarlah rasanya seolah-olah mengembali akan secebis kesah sejarah lama dahulu dimana orang Trangganu dari Tanah Melayu pernah bertandang kesini serta menyampaikan khabar berita baik buat rakyat Minangkabau.

hari semakin larut, justeru itu kami perlu bersiap sedia kerana ada jemputan khas malam ini untuk menghadiri majlis santapan malam di rumah Wali Kota atau Datuk Bandar Pandang Panjang.

setelah selesai bersolat Maghrib maka bertolak lah kami menuju ke rumah kediaman Wali Kota.

setibanya disana, jangkaan Hamba yang hanya menyangkakan bahawa hanya kami sahaja dijemput sebenarnya salah sama sekali. bersusunan kenderaan peribadi, yang jelasnya adalah bukan calang-calang pemiliknya.
apatah diturunkan kami dipintu masuk yang dikiri serta kanan dikelilingi oleh penyambut tetamu..
bersalaman lah dariantara kami disitu hingga dijemput masuk bertemu dengan Wali Kota Padang Panjang, kepala Dinas dan sebagainya yang se meja dengan tuan rumah,
maka kami diiring ke meja khas kami kemudian disuruhlah duduk, maka duduklah.

ucapan rasmi tidak lama setelah semua tetamu sampai dan memenuhi ruang legar besar milik Wali Kota itu menggemakan berpuluhan terima kaseh kerana sudi menerima undangan beliau, hingga pada menyebut Wakil Dari Terengganu, Malaysia..Kumpulan Dendang Anak, Hamba jadi makin waras lah menerima bahawa kedatangan kami disini bukan sekadar membuat persembahan kesenian, malah merapat akan hubungan yang baik atau diplomatik (menurut istilah Bahasa Asing)..diganti akan pengucap yang turut mewakili bidang penguasaan nya merakamkan setinggi-tinggi penghargaan terhadap Wali Kota yang sudi menjemput mereka.

dan setelah beberapa lama itu, dihidangkan lah makanan dan minuman enak lagi menyelerakan pada kami semua, sambil dihidangkan juga santapan pendengaran kepada kami nyanyian-nyanyian dari tetamu yang hadir..sehinggalah tiba ke giliran kami,
maka Hamba yang baharu beberapa suap makannya bangun lah menyertai sahabat lain untuk kehadapan dan mempersembahkan dwa buah lagu iaitu Lautan Kaseh serta Dendangan Kaseh Sayang diatas Niat menjalin hubungan yang paling kuat dari segala tali keyakinan lain, Kaseh Sayang sebagai sesama Agama yang begitu menekan kan amalan berkaseh sayang sesama Insan.

malam tersebut tamat beberapa ketika itu dan pulanglah kami langsung ke Rumah Gadang untuk berehat,
kerana ada jemputan lagi perlu dihadiri sebelah pagi esok.

sementara sahabat lain hendak ke lapangan acara Festival Serambi Mekkah. Hamba dan beberapa sahabat begitu tidak lah sehat maka berehatlah dipenginapan.

dengan mengakhiri chatatan malam ini, maka padamlah lilin semalam kerana itu sudah rasminya Sejarah.

ڤادوکا