Sunday, March 27, 2011

...dan ia bukanlah Bala

Asslamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh,

sekian lamanya sudah tidak hamba menurunkan catitan buat Blog Dendang Anak ini,
pada diri, mungkin alasannya bermacam-macam namun pada hikmah,
hamba faham bahawa ruang yang diberikan oleh yang maha pemberi peluang..

Hamba tertarik benar untuk menceritakan kesah yang berlaku pada kita kebelakangan ini,
Peristiwa perbalahan antara kita sesama kita yang tiada akhirnya,
menegakkan puak ini dan meruntuhkan puak itu..apa sebenarnya kita mahukan?
yang meng Api- apikan kita sesama kita boleh jadinya Iblis, Syaitan, Jin atau Dajjal, namun wajarkah kita menudingkan jari Syahadah kita kepada mereka sedangkan Kejadian Azazil yang pada awal kesah sa-belum kejadian baka Muhammad yang bernama Adam, ia adalah Beliau sewaktu masa yang lamanya dahulu, bahkan menurut kata yang dikesahkan beliau di syorkan oleh para Malaikat agar diangkat menjadi Ketua kepada sekalian nya,
pedoman ini pun dari dahulu kita sesama kita pernah dengar atau baca sendiri. Untuk fahaminya, adakala kita memakan masa yang lama untuk mengertinya, kenapa begitu? Bukankah para Malaikat sudah dicipta kan oleh Allah taala menjadi makhluk yang paling taat dan tak bernafsu? Masehkah mereka memerlukan pimpinan? Mengapa tidak cukup buat mereka duduk langsung dibawah pimpinan yang Khaliqul Alam? Sedangkan Azazli bukanlah yang sama seperti para Malaikat, kejadian Azazil adalah dengan Api yang menyamai Jin pada apa kita bacakan dalam kesah-kesah, riwayat, sahih-sahih, Quran ataupun hadist.
Bagi diri hamba yang serba kosong fahamannya, berpendapat..ini adalah pengajaran yang dari pertama kali kejadian. Agar diingatkan dan diingatkan dan kemudian jadilah akan ia sebuah bentuk susunan yang harfiah Arab memanggilnya Din.
Dan pada mereka yang pernah mendengar kata orang "Ad-Dinu Nassihah"(Agama itu Nasihat), mereka akan tahu bahawa inilah tujuan sebenar kenapa Agama itu perlu dan wajib dituruti buat mereka yang mencari Tuhannya.
Namun disebabkan Azazil dipilih oleh sidang Mesyuarat para Malaikat dan disyor akan mereka pada Allah taala untuk dipimpin,
diperkenankanlah oleh Yang Maha Mulia, jadilah beliau Pemimpin buat mereka.
Sa telah kian lama penciptaan Manusia, maka Adamlah yang pertama,
disuruh sujud oleh Allah taala kecuali Azazil membantah, seraya berkata "mengapa harus aku tunduk pada dia sedang aku adalah ketua para Malaikat?"
durhaka lah ketua para Malaikat diatas ketidak taatannya, jadilah Iblis.
dan bersumpah-lah ia mengajak jagat bani Adam menjadi teman-teman, sahabat handai, rakan sejawatannya setelah kiamat kelak Dunia,
dan abadi didalam Neraka sebagai pilihan..maka laknatlah ia dari SinggahsanaNya, usir keluar dari IstanaNya.
wallahualam bi sahwa'.

Namun mengapa harus ia diceritakan tidak lah jelas, sekadar sejarah dari anggapan kita mungkin,
tuan bahkan puan yang dimuliakan oleh Allah taala sekalian mungkin tiadalah berminat seandainya menceritakan kesah seseorang yang tidak dikenali langsung, pelakon yang terkenal kita minat untuk tahu ada kerana pengetahuan kita terhadap nafsu mata yang memandang, nafas yang kencang dan sebagainya. Mungkin..
akan tetapi bagaimana nasibnya pelakon yang tidak terkenal yang sekadar hadir di pementasan kampung..itupun jika diterima oleh orang kampung, atau di dalam kamar sendiri dihadapan cermin hingga menyatakan dirimu yang sendirinya?
bahkan pelakon paling hebatnya bukanlah yang menjadi percakapan orang ramai, yang kita tahu suatu hari bakal lahir pelakon lain yang menenggelami pelakon tua tadinya, itu kebenaran dan kenyataan pada apa kita pernah saksikan sepanjang kehidupan.
Akhirnya yang kita tahu hanyalah sendiri ini tiada dihargai oleh diri,
dan andai tidak bersahabat dengan mereka yang hampir dilucutkan pakaian ke Duniaan diri ini yang dinamai Jasad, adalah kita akan tahu bahawa sa nya penyesalan bermula disitu, saat sakit hampir bercangkerama dengan diri, tiadalah kenal ia tua atau muda. Mati maseh kekal.

Baharulah setelah itu sadar, Pelakon terhebat itu adalah diri. Bukanlah watak seperti Hang Tuah, Sang Nila Utama, Tun Perak, Pangeran Diponegoro atau Sunan Kalijaga bagi "inspirasi" laki-laki jantinanya sementara watak seperti Puteri Gunung Ledang, Puteri Hijau, Tun Teja atau Putri Lindungan Bulan bagi wanita.. Namun tidak menjadi kesalahan seandainya ingin dijadikan tokoh yang dikagumi selagi tidak melangkah ke garis yang ditentukan Agama.

Sebabnya,
merekapun bermula dengan mengenali diri, kebolehan diri mereka diserah kepada siapa, untuk siapa, agar apa, demi apa dan sebagainya. Apa penting disini adalah sejauhmana mereka mengenali diri mereka sebagai apa,
menggunakan tangan bagi tujuan apa, mata agar dilihat apa, hidung dihidu untuk dikenal apa, telinga mendengar atas tujuan apa dan yang penting adalah "hayat" mereka pada apa dikurnia.
Andai kepala kita berotak, pasti tahu bahawa gunanya ingat, ingatan memerlukan akal dan mulut yang menggetarkan bunyi tiada semena-mena diperbolehkan bercakap, pasti tahu dimana gunanya kata dari kalamnya, manakala didada punya jantung yang menjadi nadi sekalian tubuh ada degupan tertentunya..namun pernah kita terfikir, dengan kecanggihan barang cipta kita panggil "teknologi" dalam perubatan, yang bersependapat bahawa Jantung maseh belum penting, Otak lebih penting. Kerana bapa bagi segala hayat "organ" tubuh badan adalah otak. Berhenti nya Jantung tetap ada peluang walau beberapa minit untuk menukarganti atau membaiki kerosakkan Jantung. Kata para tabib-tabibah atau "doktor" : "Selagi otak berfungsi"..
itu salah satu contoh bagaimana akal kita ditipu, kita andaikan yang dibawah lebih penting sedangkan yang paling tinggi atas bahagian tubuh kita panggil Kepala adalah Mahkota bagi sekalian "rakyat" tubuh anggota.
Inilah betapa Maha Halusnya diriNya.. yang Maha Memperbaharui segala yang Baharu.
Namun kita lupa, dimana Hati sebenarnya berada, ada yang menyangka Hati juga adalah "organ" menurut kata "Mat Saleh" yang bijakpandai kata kita, sedangkan namanya "Liver" bukanlah Jantung kerana kata ahli pandai itu lagi kerana Jantung adalah Heart.
Salah faham seperti ini menurut hamba begitu bahaya, kerana kita maseh ada Roh pada kejadian diri,

Roh pun ada "organ-organ" nya bagi hidup dan Hati atau Kalbu inilah "Jantung" bagi Roh.
Akal itu "Otak" pada Roh.. Sebab itulah timbul peribahasa "Mati Akal" bagi maksud pada orang "Gila",
BUKTIKAN jika Akal adalah "organ" atau urat atau cairan atau apapun dalam perubatan yang membuatkan manusia senantiasa berfikir dan digelar waras.

kemudian Kalam itu "Sua ra" pada Roh..
BUKTIKAN punca Kalam yang menerbitkan bunyi yang berlainan dan berjenis-jenis jika ia datang dari "organ".
Nyanyian yang merdu dikata kita merdu, mengulik, mengusik..mungkin sahaja kata kita "teknik nyanyian" membuatkan ia lunak dan sedap dipendengaran telinga. namun begitu, atas apa dalil kita katakan kesedapan suara itu? banyak ibaratnya, buluh perindu orang dahulu panggilnya, buluh perindu pun sekadar berkerongkong dan berlekuk-lekuk mungkin. Perlu diingati bahawa tak semua buluh bunyinya sama, bermakna ia melalui suatu punca geseran angin yang menyebabkannya begitu. namun soalannya adalah dimana letak Suara jika kotaknya dikerongkong?

kemudian Hati atau Kalbu bagi "Jantung" Roh..
BUKTIKAN apa yang hamba persoalkan tadi. Kerana akhirnya kita akan mendapati yang sama. Ia sebenarnya tiada, hanya mungkin "konsep" atau panduan akal kita menggunakan tamsilan orang terdahulu menamainya Hati sedangkan yang benar itu tiada. Jika ada zahir didalam "organ" badan, BUKTIKAN dimana tempat rasa Sedih, Senang, Suka, Sakit, Pedih dan sebagainya..Pergilah ke "farmasi" bagi menuntut sebotol atau beberapa butir atau ubat sapu atau suntikan cecair bagi ubat yang namanya Rindu. Pasti tiada, kerana penawar pada kebenarannya harus dicari dan diusahakan.

inilah antara yang buat kali ini dikongsikan bersama.
Tujuan utama adalah untuk kembali mempersoalkan "watak" mana kita pilih untuk diri kita agar jadi pelakon yang terbaik buat sesama kita, kehidupan, Nabi, Rasul dan Tuhan yang kita diajak untuk yakin dan percaya. Sa-belum tirai pementasan kita dibumi milikNya dan disingkapkan tirai utama yang sebenar-benarnya utama.

kerana menjadi sa-orang pelakon, mungkin hak orang ramai itu penentu lakonan, namun penentu sebenar penentu itu adalah waktu ditutup pintu, ia sendirian, baharulah tahu bahawa lakonan bukanlah satu kepuasan..walaupun banyak jawapan diberikan pada hamba oleh rakan-rakan seni yang juga bertugas sebagai pelakon yang mendapati ia sebagai kepuasan, bila diajak diam sebentar dan fikir kita ada lebih hebat, lebih "popular" atau mahsyur atau lebih maha anggun diriNya akan mendapati bahawa tiada nikmat nya mendapat satu rasa keikhlasan yang jadi rahsia terbesar buat diri sendiri dengan Tuhan.
Menjadi rahsia, istimewanya tiada seandainya ia benar rahsia, dan rahsia TIDAK sesekali dicerita atau dihebah-hebahkan kerana barangkali orang lain bakal ketahui ia sebagai satu salah faham hinggalah dihukum fitnah,
renungkan kembali sirah 25 Nabiullah. Cukup dengan penurunan 3 jenis macam Al-Kitab oleh Musa alaihissalam, Daud alaihissalam dan Isa alaihissalam..Sudah cukup membuatkan sesama kita yang berusaha mencari Tuhan sebenar bergaduh sesama sendiri, atas apa? itu hamba kurang jelas, banyaklah dalil dan kias atau nas dari orang yang mengaku dirinya bijak pandai hinggalah kepada yang bodoh namun sombong.

Diakhir 24 lahir sa-orang Pesuruh yang paling tinggi kita kagumi akan dirinya baginda, bahkan satu Dunia memperakui kepemimpinannya dan keadilannya. Al-Amin kerana percaya-lah para kafir pada amanah diberi padanya, Muhammad namanya,
mulia semulia jadinya, hina dihina caci oleh sesetengahnya, Nabi akhir dan Rasulullah yang satu-satunya paling istimewa.
Kalimat dari Ayat menjadi Surah, Sa potong surah atau sabda disampai, teruk di terima orang-orang ketika itu. Dipulaukanlah atas fatwa baginda oleh orang-orang tadi. Ditentang dan diserang pula pada Isytihar Islam sebagai satu Agama menjelang akhir zaman.
Diperturunkan oleh para sahabat diatas kekalifahan akhirnya Saidina Osman Radhiallahuanhu menjadikan pesanan atau sabda baginda sebagai satu himpunan diberi nama "Al-Quran" Al Kareem.. Sehingga kini, serata dunia mampu memilikinya, namun bagi mempersoalkan pengamalan, adakah kita pada melaksanakan sepenuhnya itu hamba serah sepenuh pada diri yang membaca. Agar seruan ini kembali diamalkan. InsyaAllah..

Dihujung muqadimah tadi ada-lah dari hamba membicarakan hal API yang tercetus dari Langit yang kemudian turun ke bumi, Iblis lah namanya. dan Pedoman sepotong kesah bagaimana ia dari makhluk yang beliau dilaknat. Paling tidak, menurut kata Putra yang adapun berbunyi: bahkan Iblis Kenal Tuhan bagaimana Kita?
"Cetusan perang sia-sia membunuh yang tidak berdosa, Letusan Prang manusia merubah tata-susila." yang sengaja diambil dari bait lagu Panji Hitam (Kumpulan Kecil atau "Project Band" Dendang Anak) bertajuk "Bulan Gerhana" menjadi sumber renungan pada punca Api yang membakar dari amarah kita sendiri yang begitu kuat dengki dan iri hati.

Kemudian Khabar ANGIN bergerak dari udara mengkhabarkan berita peperangan sesama kita, adalah dari jauh dan disebuah tempat yang kita gelar kini Negara membuatkan kita terhad untuk membantu ataupun satu hikmah untuk kembali menoleh tidak dikiri atau kanan namun dari dalam ini bahawa dari keramaian puak yang begitu bersungguh menyokong kita dari belakang atas nama "Perjuangan", kita sedar bahawa kita bukanlah "kita". Namun Aku, Hamba atau Sahaya(saya).. yang sebenarnya sangat-sangat-sangat sepi tak ditandangi mana yang paling abadi melainkan ilahi..
Hari ini kita kunjung konon seteru dengan perjuangan kita gelar "Agama" namun maseh disitu, Syahid kita di kerusi malas, dihadapan kaca TV atau helaian akhbar sambil menjamu secangkir kopi serakah dan jamuan nasi lemak yang memberatkan jasad untuk berusaha pada sesuatu, walau satu sunnah diamal sudah dianggap payah. Kemana fikir sedang kita cuma beringatkan kemudian lupa lagi?

Datanglah AIR bagi menjernihkan atau menyucikan kembali bumi, ia adalah semula-jadi menurut Sunnatullah atau Susunan Allah bahawa akan datang hari seperti itu, dalam hadis atau Quran, hamba minta buktikan, mana sepotong ayat yang mengatakan hidupmu di sini adalah kekal?
Maka kelalaian oleh kerana kita terlalu tertidur lenanya didalam selimut tebal, beralaskan tilam empuk dan dikiri kanan ada bantal semuanya, memastikan bahawa kamu juga "ditidurkan" oleh Nafsu sendiri. Bukanlah main alasan diatas ilmuan-nya kita yang lupa maksud kurang dan menjanggali kata "bodoh" kerana dirasa pandai. Hidupnya serba kehendak, majunya terlajak hingga berlagak, namun tiadalah bagi hamba mengutuk Jepun kerana mereka kafir menurut kita, namun bertanyalah kepada diri kenapa tidak di-Islamkan yang kafir sementara diri sendiri pun belum jelas dari sudut apapun kita renung akan pantulan cermin hina diri ini kerana kita faham, Agama Islam adalah cara hidup, yang pada itu melahirkan tujuan kemudian disuakan niat hingga diketahuilah ia apa itu matlamat.

Ketahuilah, AGAMA itu USUL BANGSA. yang berpuluh-ratus atau ribu kali diwar-warkan oleh Yang Dipertua Dendang Anak kepada kami semua. Dan perkataan USUL bukan sekadar dipilih berhati-hati, bahkan untuk menepati maksud sebenar jika hendak tahu bagaimana AGAMA. Kenal yang hulu ayat iaitu, BANGSA. Kerana Sejarah itu pengajaran sepertimana termaktub dalam Al-Quran. Walaupun Al-Quran ada yang menganggapnya sebagai Sejarah, namun Al-Quran lebih dari sekadar Sejarah.. Langkah pertama menjadi diri yang mengamal isi Al-Quran itulah orang yang menyusuli Sejarah diri, keturunan, umat, yang disatukan jadi BANGSA atas tujuan perkenalan sesama AGAMA yang pasti beza Adatnya, Budayanya dan Bahasanya..

Syahdan, tiadalah segala sesuatu dicipta atas dasar sahaja-sahaja semata, ada sebabnya dan yang ingin dicapai pada mereka yang menjadikannya sepakat sebagai satu kelompok BANGSA yang terdiri dari kepelbagaian.
Kembali pada awal kesah Adam, tahu sudah kita bahwa turunnya pasangan ini ke bumi bukan kerana kesalahan, namun restu yang dipohon oleh Makhluk penghuni sebelum adanya Manusia. Diambil oleh para Malaikat atas perintahNya, TANAH agar dijadikan ia Jasad.
Dan apa kita pijak diawal jejak langkah pertama kita kecil dahulu, hingga Tahun, Bulan, Minggu,Semalam, Hari ini atau esok Hari mungkin adalah di atas Tanah yang lebih-kurang sama dengan Makkah Al Mukarramah. Usah riak, ujub dan merasa benar sekali pada kesombongan. Kerana akhir setiap Raja bahkan Hamba abdi itu maseh ditanah diajak kembali..Usuli hidup yang saling memberi dari meminta berlebihan agar kita tahu apa itu Syukur dan apa itu Berkat dan apa itu Rahmat dan apalah Nusrah.

Juma'at lalu kita digegarkan oleh peristiwa gegaran gempa bumi, begitu rancak seperti Juma'at lalu kita dikejutkan oleh peristiwa Tsunami di Jepun.. dan sebelumnya lagi penggulingan Pemimpin atas Pemimpin yang kita jangka, duga, sangkakan "tidak adil"..
Ambil hikmah jangan ambil barang yang musnah, kerana kemenangan tetap milih Ya Fattah.

adakah segala ini suatu Kifarah, Mala Petaka atau "Bala" yang diucapkan oleh sesetengah kita?
Jika diambil "Bala" sebagai sangkaan kita kepada Tuhan, segeralah buat nya memohon ampun sebenar ampun yang tinggi kepada maha tinggi kerana Allah hu rabbil alamin tidaklah sekejam itu menjadikan Manusia itu tanpa tujuan dan mematikan sebahagian apabila diriNya mengkehendaki sesuka-sukaNya walaupun Dia-lah Maha Berkuasa, tapi lupakah kita bahawa adalah Dia ya Adil dalam soal memberi..
Pokok-nya tetap Bismillah Al-Rahman Al-Rahim kerana jika surut Kemurahan, Kaseh Sayang akan menunjukkan Jalan manakala tandus Kaseh Sayang, akan datang ia pewaris yang dipilih olehNya agar Bahtera Islam Berlayar Aman..

Buat hamba yang serba kurang, mohonlah tunjuk ajar dari kalangan sahabat diatas kata yang kurang mencukupi..ditambah akan,
buat kebodohan sama dibijakkan agar sana tetap kita berpengkalan,
buat yang ada.. tunaikanlah hakmu sebagai Manusia yang Orang, agar kenal kami semua sebenarnya sebagai Insan, moga penuhlah Hamba ini sebagai Sahaya-Nya semata. insyaAllah.

Akhirulqalam..
Dan tiadalah AGAMA itu kejam kerana Tuhan-nya namun yang membuatkan ia kejam adalah Sangkaan, kita memilih agar menyangka ini atau itu sedang tidak lah kita ketahui.
Fasiq pertama, Munafiq kedwa, Sangka Ulama ketiga, Disangka Tuhan keempat,
tiadalah ia dapat, melainkan merempat..nauzubillah.

Suatu Masa itu nanti akan datang,
gegaran pasti berkumandang..
diatas izin,
diatas ketentuan....dari kita, kepada Nya, demi kerana Nya....sahutlah Panggilan Illahi.

bersambung..


ڤادوکا