Thursday, February 3, 2011

Jelajah Dendang Anak (Terengganu-Temasik-Melaka) : Hari Dwa

Pagi yang lewat mata yang terpejam akhirnya terlelaplah seketika, kemudian kami digesa bangun sebelum jam 9 kerana bermulalah kegiatan yang tlahpun dirancangkan oleh hamba, Putra dan Bonda. Kerana di jamuan Minum Petang anjuran Klub ESQ itu akan bermulalah satu titik mula dan bertapak lah nama Dendang Anak itu di kota Singa ini. Bahkan dengan latihan demi latihan yang direncanakan sebelum kedatangan, Bonda akan membuat kemunculan kembali setelah berapa lamanya mendiamkan diri didalam kesenian, rasanya hamba semenjak pernikahan Ayahnda hamba dengan Bonda, hingga melahirkan hamba yang sulungnya..Bonda tidak lagi bernyanyi. Kali ini, bersama kami adalah Elmi Salleh, yang ada masa dahulu itu beliau adalah terkenal orangnya..di Temasik juga tempatnya.

Asslamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh dan selamat pagi dan sejahteralah semuanya diucapkan,

Izinkanlah hamba menyambung ceritera yang bakal terpahat oleh sejarah,
Kasih Abadi lagunya yang terpilih didalam ratusan lagu garapan Yang Dipertua.. Paling tinggi rasanya bahagia walau hamba tahu, kepenatan yang dirasai bersama ini ada keberkatannya..InsyaAllah.

Sampai kami di Furama Hotel tempatnya, dipunggah muatan ke dalam menuju ke dewan yang dimana majlis petang ini akan berlangsungnya. Uji Swara dan bunyi dilakukan setelah itu, maka selesai kemudian jam 2 nantilah bermulalah detik yang bersejarah dalam hidup hamba. Kerana hari ini hamba dan Dendang Anak paling beruntung berpeluang untuk digandingkan dengan seorang seniwati yang dahulunya bergiat sepenuhmasa menjadi orang seni sepertilah kami cuba lakukan sekarang.

Namun tidak itu sahaja, majlis tersebut didatangi dan dijayakan juga oleh Suhaimi Yusof, Suraya Alberto dan Sarah Aqila..antara seniman seniwati yang juga terkenal di sini. Apatah lagi ia dihadiri oleh sebahagian besar wakil-wakil masyarakat Melayu yang ada di Temasik sekarang..

Jam 2 maka sampailah semua berhimpun, kami dijemput makan bersama-sama sambil memperdengarkan celoteh berbentuk kerohanian, ada kerana kegiatan Klub Esq berasaskan dan cenderung kepada mengajak orang ramai kembali beragama sambil membentuk jiwa yang teguh bersama kekuatan atas apa yang diyakini..

Jam 240 maka Dendang Anak dijemput naik kepentas utama, setelah separuh masa High-Tea atau minum Teh Petang berlangsung. Pertama kali didengarkan lagu Kecintaan kemudian Kasih Abadi bersama Bonda Nurilah atau Elmi Salleh, Kemuncaknya adalah seperti selalunya "Puja Puji" dikumandangkan dan diperkenalkan kepada rakyat Temasik.

Alhamdulillah hi rabbil alamin, sambutan selepas itu begitu memberangsangkan. Berkemungkinan besarnya kami akan selalunya datang kesini kerana katanya mereka-mereka yang bercakap dengan hamba ingin menjemput yang namanya Dendang Anak ini lagi ke sini.Syukurlah dipanjatkan tinggi kepada yang maha menjadikan sementara kami hanyalah penyampai, bukanlah orang-orang yang terkenal atau pencari kemewahan apatah menjaja seni milik Tuhan yang paling mutlak ini..

Setelah habis acara bergambar beramai-ramai, hamba bersua lah dengan Suhaimi Yusof seorang pelakon dan juga juru acara yang terkenal disini. Beliau sungguh kagum katanya, dan menyatakan hasrat yang sama sepertimana orang lain yang mendatangi diri hamba atau sahabat-sahabat hamba selainnya.

Bergeraklah kami kemudian ke Little India, sebuah perkampungan kecil yang rata-ratanya sarat dengan umat berbangsa India. Bagi kami yang sentiasa terasa semacam kagum dengan kesenian mereka yang begitu halus dan adakalanya rumit untuk difahami akan maksudnya, disini banyak kelihatan walhal dimana-mana sahaja seni tangan tidak kiralah ukiran hinggalah ke lukisan. Bangsa India sememangnya cukup mashyur dengan kesenian mereka.

Hamba tiba terlebih dahulu bersama Putra dan Angah disana, oleh kerana Kak Som katanya sibuk dengan acara latihan di Kedutaan Brunei maka disana Abang Mat lah orangnya yang menyambut kami dengan mesranya. Dijemput masuk ke Pejabat Sri Warisan sambil diberi penerangan yang cukup lengkap dan begitu senang sekali seandainya timbul dibenak fikiran akan persoalan yang teringin ditanyakan.

Sejenak sejarah kelahiran Sri Warisan, menurut Abang Mat bermula sejak tahun 1998, dan diasaskan sepenuhnya oleh mereka berdwa diatas fikirnya yang kuat untuk semata-mata memelihara budaya warisan Melayu yang terdiri dari pelbagai Suku atau Kaum orang-orangnya.. Apakala memperdengarkan setia perkhabaran tersebut hamba kira ada juga persamaan antara kami dan mereka. Walaupun tujuan utama dahulu Dendang Anak yang kemudiannya lahirnya lagu-lagu Dendang Anak itu atas kerisauan Yang Dipertua kepada nasib umat sekarang, yang semakin hari semakin terlupa akan sejarah, apatah mereka yang bosan sudah dengan sejarah.. Sedangkan dengan Sejarahlah kita kenal Agama, dan memahami Agama itu kota atau bentengnya adalah Bangsa. Allah taala jadikan sendiri kita sesama kita untuk suatu tujuan yang menarik dan istimewa.

Lahirlah Dendang Anak kembali dari kesunyian hari dan malam tanah Melayu ini, membangun dan majunya Dendang Anak hingga kehari ini terutamanya kerana Allah taala mengizinkan, walau sungguh hamba kirakan. Menjadi "Orang" sudahlah kita terkenal dengan aneka "Pilihan", menjadi manusia dalam bab Tugas atau Kerja, kita bersilih ganti.. Pencapaian Dendang Anak hamba dapat simpulkan disini bukanlah kerana Siapa dia itu dan Apa keistimewaan dia ini. Semua manusia punya keistimewaan masing-masing yang terbekal bersama, semua manusia punya cara yang disenangi oleh sebahagian yang menyenangi cara tertentu maka disukailah ramai.. Namun sebagai satu Keluarga itu menjadi satu Jemaah yang kecil, rumah Dendang Anak itu adalah Budaya yang berteraskan Bangsa yang diasaskan semata-mata untuk menampilkan betapa luasnya Agama ini jika teringin buat kita memahaminya. Kerana itulah "Kamilah Dendang Anak"..

Betapa tiada mustahilnyalah kekal Dendang Anak sejak 1997 hinggalah hari ini.. Syukur bukan lagi Syukur, hamba tak terkalam katanya.. Terkesima. Setelah saling berkongsi ceritera dan berceloteh malam, disambung pula kemudian di Studio Sri Warisan bersama-sama ahli Dendang Anak selainnya. Larut malam telahpun mulai mendiamkan dirinya. Kemeriahan lagu-lagu Tamil yang dari awal malam tadi kedengaran kini senyap.. Tibalah masanya untuk berehat.
Hamba dan Putra bersama Bonda menziarahi rumah Saudara terdekat yang letaknya di Pasir Ris, lebih kurang 20 minit perjalanan. Sambil itu hambapun menutup tamatlah kisah kami hari ini.

Kerana Esok kami bergerak pulang ke Johor kemudian ke Melaka.

Seekor Singa yang besarnya ini disejukkan kembali oleh kerahmatan yang Tuhan sendiri perintahkan ia untuk turun. Bersyukurlah pada Hujan sebelum didatanginya Kemarau.. Jikalau Kekeringan melanda, bersyukurlah masih..Kerana anda masih belum merasa sebagaimana tandusnya Agama ini dari kehidupan ini, yang pastinya akan datang menjelang kiamat nanti.

InsyaAllah kita bersambung lagi.

ڤادوکا